pondělí 28. ledna 2013

Základní recept na zeleninový vývar







Polévka je grunt a maso je špunt. Také jste toto rčení slýchávali od své prababičky, babičky a pak mámy. Teď to samozřejmě moje děti slýchávají ode mě. Pro děti vařím polévky ze zeleninového nebo masového vývaru. Zeleninový vývar je vhodné uchovávat v lednici nebo zamrazit pro další použití v jiných receptech. Zeleninu pro děti vybráme čerstvou, kvalitní a samozřejmě pocházející z naší krajiny. 


Ingredience:


zelenina (různé kombinace - mrkev, celer, petržel, kedlubna, brokolice, květák, tuřín.....)
nať z použité zeleniny
kousek mořské řasy Wakame



Postup:

Zeleninu a mořskou řasu dáváme na vývar vždy do studené vody a nesolíme. Přivedeme do varu, pak na mírné plameni vaříme pomalu nejméně 10 minut. Pokud chceme získat kvalitnějí a silnější vývar, můžeme vařit i hodinu. 

Tím, že dáme zeleninu do studené vody a vaříme ji bez soli, dostaneme do vývaru minerály a potřebné látky. Takto získaný vývar pak dále použijeme jako základ pro polévku, do které přidáme nakrájenou uvařenou mořskou řasu a novou zeleninu, kterou již přidáme do horkého vývaru a krátce povaříme.


Žádné komentáře: