úterý 19. února 2013

Lněné chipsy






Výborná chutná pochoutka nejen pro dospělé, ale i děti. Základem těchto chipsů jsou lněná semínka. Len obsahuje omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, celou řadu vitamínů a minerálních látek. Také obsahuje mnoho vlákniny a po namočení uvolňuje důležité slizové látky. Aby si semínka zachovala enzymy a veškeré drahocenné látky, je třeba je tepelně upravovat maximálně do 40stupňů. Len obsahuje i nepatrné množství kyanidů (lze je tepelnou úpravou odbourat), které jsou ve větších dávkách toxické. Běžné denní množství 2-3 polévkové lžíce lněných semínek je však naprosto bezpečné. Takže i v tomto případě se lze řídit heslem: Všeho s mírou i toho zdravého. A hlavně u lněného semínka pořádně kousat, aby si tělo mohlo vzít vše potřebné.



Ingredience:


60 g lněných semínek (len hnědý)
studená voda
4 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce olivového oleje
tymián, rozmarýn (koření dle chuti)



Postup:



Lněná semínka zalijeme vodou asi centimetr nad okraj, zamícháme a necháme přes noc nabobtnat. 

Vzniklou rosolovitou hmotu semínek smícháme s ostatními ingrediencemi. Ze směsi pomocí lžíce tvarujeme na pečící papír malé placičky. 





Sušíme v zimě na topení 8-10h, v létě venku na slunci. Lze i v troubě na 40stupňů cca 10hodin. Během sušení placičky otočíme.

Placičky lze smíchat s různými semínky, kořením dle chuti. Placičky jsou výborné s tvarohovým dipem (např. tvaroh+lučina+mrkev).







Žádné komentáře: