středa 27. února 2013

Mandle






Mandle obsahují hodně vlákniny, patří mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů. Jsou bohatým zdrojem vápníku, manganu, hořčíku, ale i dalších minerálních látek a vitamínů zejména vit. E, B. Bílkoviny z mandlí jsou velmi dobře stravitelné. Chrání klouby, srdce, cévy, pojilují nervový systém a pomáhají proti únavě, úzkostem a stresu. Mandle jsou zásadotvorné a také snižují glykemický index.

Mandle jsou tvrdé na rozkousání, proto je vhodné nechat je přes noc namočit ve vodě. Druhý den jsou měkké a slupka z nich jde snadno odstranit, pak se loupou bez spařování. Takto naklíčená mandle nabobtná, nemá klíček a je nabitá živinami.




Namáčení: 12 hodin



Jíme pak samotné nebo s čerstvým ovocem na svačinu.



Žádné komentáře: