úterý 28. května 2013

Chia rebarborový koláč







Musela jsem si zpětně projít svůj blog, abych zjistila, jestli jsem už v některém z receptů použila chia semínka. Jsou zatím pouze v receptu Krekry se semínky. Tak to musím hned napravit. 
Semínka chia jsou drobné semínka šalvěje hispánské, obsahují proteiny, kvalitních sacharidy a tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, vlákniny, vápníku a antioxidantů. Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnézium, fosfor a dalších živin. Semínka dokáží na sebe navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Vytvoří se tak jemný, lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru.
V rebarborovém koláči gel z chia semínek nahradí funkci vajíček, které tak lze vynechat. Koláč jsem navrch posypala mandlovými plátky, které v ústech krásně křupají.





Ingredience:


3 lžíce chia semínek
1/4 hrnku vody

1 1/2 hrnku špaldové mouky jemně mleté
1/2 hrnku ovesných vloček (jemných s klíčky)
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička sody
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku medu
2 lžíce slunečnicového oleje
1/2 hrnku pomerančového nebo mutivitamín džusu
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/4 hrnku rebarbory

plátky mandlí


Postup:

Chia semínka dáme do vody a 15 minut necháme vytvořit gel.

Troubu rozehřejeme na 180stupňů, vymažeme máslem a vysypeme moukou menší plech.




V jedné míse smícháme mouku, vločky, prášek do pečiva, sodu, sůl. Do druhé mísy nalijeme chia gel, med, slunečnisový olej, džus a vanilkový extrakt a promícháme. Mokré přísady dáme do mísy k suchým, prodáme najemno nakrájenou rebarboru a vše promícháme.



 
Těsto rozprostřeme na plech, posypeme plátky mandlí a pečeme asi 30-40 minut.





 

Žádné komentáře: