pondělí 9. září 2013

Biodožínky Nenačovice 2013





Minulý slunečný víkend jsme si naprosto užili. A stihli jsme toho opravdu hodně. V sobotu ráno jsme se tradičně vydali na farmářské trhy na Náplavce a odpoledne jsme navštívili Foodparade festival v Troji. Zjišťuji, že se z nás včetně dětí stávají "gurmáni".

Jak víte, tak nejvíc jsem se těšila na neděli, kdy se uskutečnily 10. Biodožínky v Nenačovicích. Akce se koná v sídle Country Life, kde je i má oblíbená vzorková prodejna Archa.




Řadu vystavovatelů z podobných akcí znám. U jejich stánků ochutnávám a vyhledávám jejich novinky. U Sonnentoru jsem ochutnala čaj Svobodná mysl z nové řady čajů svaté Hildegardy. Chutnal mi a tak jsem si ho i koupila domů spolu s čajem Usmrkánek, který jsme už spotřebovali a dceru zrovna trápí rýma. Mým dalším úlovkem byl vanilkový ovesný nápoj, který vyzkouším do ranní kaše a v nějakém receptu, zeleninové pickles a pesto ze sušených rajčat.





http://www.sonnentor.cz/

http://www.biopekarnazemanka.cz/

http://www.nominal.cz/cs/

http://www.matchatea.cz/


http://www.branakdetem.cz/



Ochutnali jsme výborný guláš, špenátový quiche a quesadillu s červenou čočkou a cheddarem.


http://www.nfood.cz/index.php


Potěšil mě stánek Hanky Zapletalové - raw food  a stánek Biolenky, u které jsem ochutnala kváskový jablečný koláč. V létě jsem navštívila kurz Efektivního vaření u Madlenky - Biolenkou zaškolená přítelkyně a brzy vám o něm na blog napíšu více.




http://www.biolenka.cz/news.php


Pro děti hned u vchodu čekaly živé kozy, v dílničce si mohly vyzkoušet mletí mouky na ručních mlýncích, moštování, srovnávání odrůd jablek. Moje děti nejvíce zaujalo srovnání výroby a vyplacení jednotlivých článků v řetězci z ceny prodané běžné čokolády a čokolády fair trade.




U stánku ministerstva zemědělství mohly děti při zodpovězení tří otázek vyhrát drobnou cenu. Vybraly si knížku S Biáčkem na ekostatku aneb jak se rodí BIO.





Největším lákadlem slavností pro mě byly dvě ženy - Zdeňka Kolláriková a Margit Slimáková, které měly každá hodinový prostor promluvit v přednáškové místnosti. Paní Zdeňka zde hovořila o sobě, biopotravinách a své knize Moje BIO pochotky. Na ochutnání zde byl připraven švestkový koláč s quinoou a pomazánka z ovesných vloček a tofu, vše dle jejich receptur. Ta pomazánka byla výborná!
Dvě důležité věty, které mě při její přednášce nejvíce zaujaly. "Výsledná chuť jídla souvisí s použitou kvalitou potravin. Nikdy nemůžete mít chuť na něco, co jste nikdy neochutnali" A proto, vařte z kvalitních potravin a ochutnávejte ty nové!


https://www.facebook.com/bioinebioprozdravi

Přednáška paní Margit byla poučná a na zamyšlení. Doporučuji pročíst si její internetové stránky a shlédnout následující video, kde vysvětluje Zdravý talíř. Já si letáček se Zdravým talířem odnesla domů a začneme ho používat.


http://www.margit.cz/

V hlavním stanu probíhaly cooking show s ochutnávkami a celou akci moderovala Petra Kruntorádová. Vystoupila zde také s vlastním pořadem pro děti a představila 2. číslo Pravého domácího časopisu. O časopisu jsem už psala na blogu zde.





Bohužel, stejně jako loni, jsem nestihla exkurzi v místní biopekárně, tak jsme si alespoň pár dobrých osvědčených kousků donesli domů. A nechyběla samozřejmě zeleninka a inspirativní časopisy.





Na slavnostech jsem kvůli přednáškám pak zůstala sama, ale děti ještě vyrazily s tatínkem na dostihy do Chuchle. Víc takových víkendů!



Do článku jsem se snažila přidat co nejvíce odkazů, ať víte, co mě baví a zajímá. Hezký den vám všem, kdo jste dočetli až do konce. Míša












4 komentáře:

Dagmar Janíková řekl(a)...

Krásný článek, musí to být pěkně strávený den, bohužel my bydlíme daleko od Nenačovic a jenom cesta tam by nám trvala 6 hodin:-(

Zdravá máma řekl(a)...

Diky;-) Mě je třeba taky líto, když vím o nějaké akci v Třinci a já to mám tak daleko:-(

Radka řekl(a)...

Taky jsem tam byla, už druhý rok tam jezdíme, a užíváme si to:-)

Zdravá máma řekl(a)...

Tak to je bezva, já jsem je naštívila také podruhé:-) Vyšlo nám v neděli krásné počasí.