Už jste někdy zkoušeli udělat si domácí tortillu a ještě k tomu z celozrnné mouky? Dovolte mi říci, že její chuť je daleko lepší než kupovaná v plastovém sáčku v obchodě. Recept je velmi jednoduchý a záleží jen na vaší chuti, jaký olej do nich použijete. Pokud máte čas, připravte si větší dávku a zbytek si zamrazte napříště.
Ingredience:
2 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky hladké
1/2 hrnku oleje (já použila řepkový bio)
1/2 lžička soli
1 hrnek teplé vody
Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse dohromady a vytvoříme z těsta hladký bochánek. Necháme asi 15 minut odležet. Pak těsto vyjmeme na vál a rozdělíme na 12 stejných kousků, ze kterých pomocí rukou vytvoříme 12 kuliček. Z nich na pomoučeném válu vyválíme tenké placky.
Rozehřejeme pánev na střední plamen a opékáme na sucho z každé strany asi 1 minutu, aby placka byla trochu hnědá. Hotové placky udržujeme teplé. Po vychladnutí můžeme uchovat v lednice nebo zamrazit. (Tortillu ohříváme tak, že ji lehce na povrchu navlhčíme vodou, aby zvláčněla. Následně na vyhřáté pánvi ohřejeme.)